KFT_tekst_og_streg-new

Forside1 - Om RHTF - Portrætter - Tandlægernes Hercule Poirot: Per Stylvig

Overskrift:
Tandlægernes Hercule Poirot: Per Stylvig
Dato:
Billede:

når-man-er-en-nysgerrig-tandlæge-som-per-stylvig-er-jobbet-ikke-bare-rødt-og-hvidt-tandkød-og-tænder-foto-lizette-kabré.300.449.s

Beskrivelse:

56-årige Per Stylvig har af udseende meget lidt til fælles med krimiforfatteren Agatha Christies lille, vimse og moustacheprydede detektiv Hercule Poirot. Men høje og slanke Per Stylvig vil meget gerne være tandlægestandens Poirot: Ham, der altid løser gåden til sidst.

- At være tandlæge er i mine øjne ikke kun rødt og hvidt. Det menneske, der sidder i stolen, er meget mere end tandkød og tænder. I hvert fald for mig. Jeg kan slet ikke lade være, lyder det fra tandlægen, der straks har afkodet, at journalisten bør rette sig op, hvilke muskler omkring halsen der gør ondt, og hvorfor samtalen stort set hele tiden foregår med venstre side af munden.

Per Stylvig bruger 80 procent af sin arbejdstid på samspillet mellem tyggefunktion, hovedholdning og hvordan hals og skuldre fungerer. Påvirkning et sted påvirker andre. I de lettere tilfælde slås patienten for eksempel med synkebesvær og fornemmelsen af en evig klump i halsen - uden lige at tænke på tandlægen. Andre lander via fysioterapeut i hans klinik med en dræbende hoved- eller nakkepine. Her kan en bideskinne måske gøre hele forskellen.

Stedmoderligt behandlet speciale

Hjemmesiden www.bidfunktion.com er Per Stylvigs ”henvisningsvindue” til tandlægekolleger, læger, kiropraktorer og fysioterapeuter. Han forstår godt, hvis kendskabet til oral fysiologi ikke er det, der optager traditionelle tandlæger mest.

- Bidfunktion bliver behandlet meget stedmoderligt på tandlægestudiet. Der er meget lidt tid på det kliniske semester på 1. del, hvor de studerende ikke engang har prøvet at lave en rodbehandling endnu. I for eksempel Tyskland gør man meget mere ud af de sjældne lidelser, som oral fysiologi ofte er, siger Per Stylvig, der selv droppede et job som klinisk lærer i faget i 1992.

Gennem årene har Per Stylvig dog holdt en række - heldigvis velbesøgte - kurser for især tandlæger og fysioterapeuter. Og journalisten får også tegnet og fortalt om alt det, der foregår inde i hjernen. Om alvorlige traumer, forstuvede kæbeled, ”forkert tyggefunktion” og andre faktorer, som kan give virus på harddisken, som han udtrykker det.

Igennem flere år har Stylvig sammen med fysioterapeuterne Anne Louise Kiær og Inger Wiggers Kiær fra Holbæk specialiseret sig i patienter med bidfunktionelle problemer. Mange må ud i lange, krævende og dyre behandlingsforløb. Men når et brev eller en mail fra dem på et tidspunkt lander i Per Stylvigs skuffe med tilfredse patienter, har al den brugte tid været det hele værd, pointerer han.

Arbejdsugen sniger sig ikke sjældent op mod 70, 80 eller nogle gange 90 timer. - Jeg er mere her end hjemme, forklarer Per Stylvig, der holder til i en klinik, der er så smukt og hjemligt indrettet, at det faktisk kun er duften/lugten, der afslører, at her bor en tandlæge.

Per Stylvigs gode råd til fagkolleger er at snakke lidt mere med patienterne, gå på kursus og selv begynde at behandle tilstande. Det er berigende at se mere af patienten ud over fyldnings- og kæbekanten, og har man blot snerten af et detektiv-gen som Stylvig, gør det helt sikkert verden mere spændende.


Af journalist Karin Ravn, KTF. Foto: Lizette Kabré


Gode links:

www.bidfunktion.com

Tandlægen løste smertegåden (Tandlægebladet)

Tandlæger og fysioterapeuter samarbejder om bid (Fysioterapeuterne)

print.png
Ring til os på 33 15 48 88


Formand Peter Østergaard sidder ved telefonen 
torsdag 9.30 til 11. 

Ring til sekretær Karin Ravn:
Tirsdag, onsdag & torsdag 10-14.

E-mail: ktf@ktf.dk og kr@ktf.dk
logo4
Region Hovedstadens Tandlægeforening
Amaliegade 17
1256 København K.
Ring til os på 33 15 48 88


Formand Peter Østergaard sidder ved telefonen torsdag 13-15.00. 


Sekretariatsmedarbejder Linda Nordahl Jakobsen kan kontaktes mandag og torsdag kl. 9-14 på tlf. 33 15 48 88.
Intranet

http://intra.rhtf.dk