KFT_tekst_og_streg-new
KFT_Lup_tegning-new

Forside1 - Aktuelt - Nyhedsbrev April: Jeg bruger alle grene inden for mit fag

Overskrift:
Nyhedsbrev April: Jeg bruger alle grene inden for mit fag
Dato:
10. april 2024
Lang tekst :

”Man ved aldrig rigtigt hvad dagen eller arbejdsugen byder på. Det er meget varierende, og jeg bruger alle grene inden for mit fag. Nogle dage skal jeg arbejde med mælketænder andre dage skal jeg sætte mig ind i en ikke helt tilgængelig tandlægejournal eller jeg skal undersøge uledsagede asylansøgerbørn for at hjælpe med at vurdere deres alder. Der er også tilfælde, hvor jeg skal lave odontologisk undersøgelse af børn, der måske har været udsat for vold.”
Asta Teilums arbejde kræver stor klinisk erfaring og er meget detaljeorienteret: ”I vores dokumentation skal vi i kort, men meget præcis form rapportere om og forklare vores fund. Det mest spændende, og det som nok fylder mest, er arbejdet med identifikationssager, hvor jeg skal identificere et menneske ud fra dets tænder, eller det der er tilbage af tænderne,” fortæller Asta Teilum.
”Jeg synes, at det er interessant, at man kan identificere et menneske ud fra dets tænder og på den måde være med til at hjælpe med afklaring af et menneskes identitet. Politiet er vores opgavestiller. De henvender sig til os og beder os lave en undersøgelse i en konkret sag, hvor et menneske er meldt savnet og/eller fundet død. Vi har et tæt samarbejde med retsmedicinerne på instituttet og indimellem også med en retsantropolog.  De fleste opgaver er det, vi betegner som ID-sager, det vil sige at vi skal arbejde med at identificere en afdød,” siger Asta Teilum.

”Det er et spændende fagligt arbejdsområde. Jeg har altid syntes, at det var det mest interessante man kunne arbejde med som tandlæge,” fortæller Asta Teilum. Allerede som studerende på Tandlægeskolen interesserede hun sig for retsodontologi. Retsodontologi er dog et mindre fag på tandlægestudiet. Asta Teilum meldte sig ind i Dansk Retsodontologisk Forening for at møde andre tandlæger med samme interesse og få adgang til mere viden om faget.
Da hun i 2012 fik tilbud om at uddanne sig som retsodontolog greb hun straks muligheden. Når man uddannes som retsodontolog foregår det som mesterlære, hvor man følger en uddannet retsodontolog og arbejder side om side i praksis med alle typer af opgaver og sætter sig ind i teorierne bag. 
”I dag er jeg ansvarlig for det daglige sagsarbejde. Derudover har jeg to retsodontologiske kolleger på afdelingen. Jeg er SÅ glad for mit arbejde, og kan ikke forestille mig, at mit arbejdsliv skulle være anderledes, ” siger Asta Teilum. 


Frist for tilmelding til medlemsmøde, hvor du kan møde retsodontolog Asta Teilum, er mandag den 15. april

Tilmelding til medlemsmøde København den 28. maj (få pladser ledige):

https://www.tandlaegeforeningen.dk/til-tandlaeger/kurser-og-efteruddannelse/kurser/detaljer/?id=3135
eller
Tilmelding til medlemsmøde i Fredensborg den 30. maj:
https://www.tandlaegeforeningen.dk/til-tandlaeger/kurser-og-efteruddannelse/kurser/detaljer/?id=3136  


Billeder:
Retsmedicinsk Inst_Asta Teilum_IMG_1785
Billedtekst:
Asta Teilum i arbejde på Retsmedicinsk Institut. Foto  Retsmedicinsk Institut. 
Ring til os på 33 15 48 88


Formand Peter Østergaard sidder ved telefonen 
torsdag 9.30 til 11. 

Ring til sekretær Karin Ravn:
Tirsdag, onsdag & torsdag 10-14.

E-mail: ktf@ktf.dk og kr@ktf.dk
logo4
Region Hovedstadens Tandlægeforening
Sekretariatet - tlf. 33 15 48 88
Amaliegade 17 , 2. sal, 1256 København K. 


Formand Steffen Lauritzen torsdag kl. 13-16.00 på tlf. eller mail: formandregionH@tdlpol.dk 
Sekretariatsmedarbejder Linda Nordahl Jakobsen på tlf. onsdag og torsdag kl. 10-16,  sekretariatsmail Linda@rhtf.dk